Hjem » Meditasjon » Forberedelse til meditasjon
En enkel forberedelse til meditasjon
Gode forberedelser er alltid lurt, og det samme gjelder for meditasjon. For deg som holder på å etablere en ny meditasjonspraksis kan denne forberedelsen være kjekk. Både for å minne deg på hvorfor du mediterer, og også for å forberede deg på ulike ting som kan dukke opp under meditasjonen som kan være med på å distrahere deg.
Denne forberedelsen er hentet fra Culadasas bok “The Mind illuminated”.
Seks-stegs forberedelse til meditasjon.
Prøv å lær deg alle disse punktene utenat, slik at du enkelt kan gå gjennom de når du setter deg for å meditere
Motivasjon
Når du har satt deg ned for å meditere, minn deg på hvorfor du mediterer. Hva er motivasjonen du har?
Kanskje er det for å redusere stress eller å få bedre innsikt i deg selv. Kanskje du ønsker å bli som Dalai Lama, eller rett og slett fordi du har erfart at dagene som regel blir bedre etter en meditasjon.
Uansett hva motivasjonen din er (og du må ikke dømme dine egne motivasjoner), kjenn på de og la de gjøre deg inspirert for ei god meditasjonsøkt
Målsetting
Hva ønsker du å oppnå med denne meditasjonsøkta? Hva har fungert godt de siste øktene? Ett mål kan for eksempel være å ikke la seg rive med av dagdrømmer. Eller det kan være å være tålmodig når tankekjøret begynner og la tankene bare være tanker og ikke engasjere seg i de.
Forventninger
Når det kommer til forventninger er det fort gjort å sette seg høye mål. Men meditasjon er et maraton, og ikke en sprint. Avtal med deg selv at du ikke skal sette deg høye mål. Hvis du setter lista for høyt er det fort gjort at meditasjon blir en kilde til slit og skuffelse. I enkelte perioder vil du ikke oppleve fremgang, og det er helt greit. Plutselig løsner det.
Grundighet
Når du setter deg ned for å meditere er det meditasjon du skal gjøre. Det er lett å bli fristet til å planlegge dagens middag eller hva du skal svare på ei melding. Bestem deg for å, så godt det lar seg gjøre, å ikke la deg engasjere i slike distraksjoner. Praktiser meditasjonen, gjennom hele den avsatte tiden så godt det lar seg gjøre, uansett hvordan meditasjonen utfolder seg.
Distraksjoner
Det er greit å ta en liten statusrapport på sinnsstemningen og omgivelsene før du begynner meditasjonen. Bestem deg for at bekymringer om fortiden eller fremtiden ikke trenger å løses akkurat i denne perioden som du har satt av til meditasjon. De kan du tenke over etter du er ferdig. Ikke undertrykk tanker og følelser, men sett de til side for nå, og ha en intensjon om at de ikke skal ta fokus de neste 5, 15 eller 30 minuttene du har satt av.
Positur
Før du begynner meditasjonsøkta, ta en kjapp status på posituren din og sett deg i en komfortabel stilling.
Sørg for at du har god støtte der du sitter (på stolen, puta eller matta)
Sjekk at hodet, nakken og ryggen er i en “oppreist” stilling, og at du ikke lener deg for mye fremover eller bakover.
Begge skuldrene skal være i samme posisjon, slik at den ene skulderen ikke er vridd hverken frem eller bak i forhold til den andre
Leppene dine skal være lukket og tennene skal såvidt ikke berøre hverandre. Tungen skal være i ganen, med tungespissen såvidt mot fremtennene.
Du kan lukke øynene, og vende øynene litt nedover, som om du leser ei bok. Denne posisjonen for øynene sørger for minimalt med spenning i ansiktet.
Pust gjennom nesa, på en naturlig måte. Pusten skal ikke tvinges til å gå i en bestemt frekvens eller føles kontrollert.
Til slutt, slapp av og kos deg. Gjør en rask kroppsskanning, og kjenn etter spenninger. Hvis du kjenner de, prøv så godt du får det til å la de slippe. Kroppen skal føles som en myk leireklump, solid og stabil, og myk og avslappet. Dette er viktig for å unngå distraksjoner.
Du kan gjerne telle dette som en del av den tiden du har satt av til meditasjon, for disse stegene er en meditasjon i seg selv. Så ikke bekymre deg over hvor mye tid du bruker. Jo oftere du går i gjennom denne forberedelsen, jo fortere vil det gå for hver gang.
Lykke til! 🙂